nieuws

Nieuws

Terug naar overzicht

Duo Frénk en Frencken in actie - lees meer -

door Judy Lohman, schrijversechtpaar, 07 december 2017 in homepage

Duo Frénk en Frencken in actie

Er is geen enkele vraag die Frénk van der Linden niet durft te stellen. Dit was één van zijn bekentenissen op 1 december 2017 in de Vereeniging Haarlem. Hij verzorgde deze avond samen met Mylou Frencken, zangeres/cabaretière, tevens zijn toekomstige vrouw. Centraal stond het voorlezen en zingen ‘uit eigen repertoire.’ Frénk las en illustreerde anekdotes uit zijn pas verschenen boek: ‘Onder Hollandse Helden’ waarin een keur aan interviews met bekende en minder bekende Nederlanders aan de orde komt (onder andere met Johan Cruijff, Youp van ’t Hek en Anouk). Mylou deed hetzelfde uit haar pas verschenen boek: ‘Leven in het lied,’ waarin zij makers van Nederlandse kleinkunst (liederen) aan het woord laat. Ter illustratie zong zij ook zelf enkele liederen; met verve. 

Stil op het land

Frénk liep die avond rond in een scharlaken rood overhemd en droeg schoenen die die van minister Hugo de Jonge zonder moeite konden evenaren. Mylou zat op haar Kerstbest achter de vleugel en trok op soepele wijze geregeld de regie naar zich toe. Het was een avond waarin de bezoekers meer kwamen te weten over het vak van interviewer en over de staat van de Nederlandse kleinkunst. Om met het laatste te beginnen. Het Nederlandse lied is nagenoeg verbannen van de radio en dat is, zo werd deze avond duidelijk, zonde. Mylou zong het ene na het andere prachtige liedje. Scherpe teksten over kinderen die eindelijk het huis uit zijn, maar dan, opeens, toch weer thuis zijn. Of mannen met griep, een foutje van God, met een knipoog naar de creatie van de man. Of een gevoelig lied, Mylou’s signature song, over het afscheid nemen van een geliefde: het was stil op het land.

Lessen voor een goed interview

Frénk borduurde rond de liederen en teksten van Mylou zijn levenslessen als interviewer. Want wat maakt een interviewer een goed interviewer? Hij was eerlijk over zijn fouten in het begin van zijn carrière. Te vooringenomen, zijn eigen mening al klaar, waardoor de geïnterviewde zijn mond dichtritst en weinig meer prijsgeeft. Frénk verklaarde dat hij dat heeft afgeleerd. Nu staat voorop het noeste werk van research voorafgaande aan een interview. Niet alleen speuren op het wereldwijde web, maar ook vooraf mensen bevragen die in relatie staan met de te interviewen persoon. In dat kader kwam de anekdote over de dochters van Ahmed Aboutaleb, de huidige burgemeester van Rotterdam, naar voren. Frénk had vernomen dat vader Aboutaleb zijn dochters verbood om met een niet-islamitische man te gaan trouwen. Hij werd in hoge mate geïrriteerd toen hij met deze vraag werd geconfronteerd. Geen wonder, als politicus is Aboutaleb, die als 15-jarig jongetje uit Marokko naar Nederland emigreerde, de vleesgeworden pleitbezorger van integratie… Niet alleen research ook manipulatie kan een interview tot een topinterview maken. Zo heeft hij ooit Karel Vuursteen (destijds CEO Heineken) onverwacht een blinde biertest voorgezet nadat Vuursteen diverse keren had gesnoefd dat Heineken het lekkerste bier ter wereld was. De kop van het artikel werd zijn narrige uitspraak hij het verschil natuurlijk niet kon proeven, voorafgegaan door een luide verwensing. Een goede interviewer gaat krabben aan de vernis, volgens Van der Linden, om zo onverwachte zaken aan de oppervlakte te krijgen. En zo krabbelde de avond gezellig voort.

Judy Lohman, schrijversechtpaar